Kako koristiti newsletter u digitalnom marketingu

Autor:
Tomislav Jeličić

Direktor i osnivač Firmus grupa d.o.o.

Podjelite:
Vrijeme za čitanje: 3 min.

Sa besplatnim računom na Mailchimp možete postaviti postaviti kampanje a iz vlastitog iskustva nabrojati ću koje su najuspješnije metode privlačenja kupaca za newsletter.

Metoda: postanite VIP kupac

Najvrijednije je kada kupac stvori korisnički račun na web shopu a pritom se prijavi u mailing listu.

Da li kupac ima ili nema korisnički račun u web shopu i da li je prijavljen za newsletter to sustav sam razazna.

Ako kupac nema prijavu za newsletter tada mu web shop kaže:

Obogatite vaš korisnički račun na ovom web shopu  i 7 dana ranije kupujte novu kolekciju i koristite akcije i popuste prije svih.

Nakon tih 7 dana ponuda će postati dostupna svima zato si prijavom u newsletter povećajte šanse da za vas najbolji model u vašoj veličini čeka upravo Vas!

Tako Vas možemo na vrijeme obavijestiti, a time postajete naš VIP kupac!

Prijavite se ovdje …

Taj poziv možete poslati i svim kupcima koji nisu prijavljeni za newsletter. Jedan nenajavljeni email će vam svatko oprostiti, a tko prepozna priliku prijaviti će se.

To je sistem VIP card a može se izvesti i tako, preko newslettera.

Prijava na newsletter koja se odvija prilikom kupovine

Prijava na newsletter se nudi prilikom kupovine, kako kod novih tako i kod kupaca povratnika. Točnije na mjestu kada kupac upisuje podatke kupca. Tada se kupcu ponudi mogućnost da postane VIP kupac ili pogodnost osvajanja kupona sa popustom prilikom sljedeće kupovine.

Da li ćete tretirati sve prijavljene na newsletter kao VIP ovisi o vama. Možete napraviti vremenski ograničenu akciju i pozivati kupce da se prijavljuju za VIP tretman. To vam daje prostora da opet kroz neko vrijeme prvo najavite skorašnju akciju prijava za VIP tretman i zatim je plasirate. Pa opet ponovite pred neku veliku prodaju.

Kupone sa popustom kupac može osvajati za sebe a može ih na sličan način preporukom osvojiti i na poklon svojim bližnjima. O tome pišem u nastavku.

Kupon za sljedeću kupovinu

Kupon za sljedeću kupovinu u vrijednosti nekog postotka popusta nudite kupcu ako se prijavi za newsletter. Taj kupon mu odmah po prijavi stiže na taj email.

Takav poziv se može staviti bilo gdje želite na web shopu, naravno i na nekoliko mjesta. Svakako je dobro imati u glavnom izborniku link “newsletter” i na toj stranici opisano sve o pogodnostima prijave na newsletter koje nudite kupcu.

Kupon za preporuku vašeg web shopa

Kupcu nudite da prijavom u newsletter osvoji za sebe VIP tretman i svojim najbližima pokloni kupon za popust u iznosu od npr. 15%, a kao nagradu možete i kupcu odmah pritom dodijeliti kupon od npr. 15% koji može iskoristiti u sljedećoj kupovini u roku od npr. 7 dana.

Tako smo dobili VIP kupca i još jednog novog kupca. Taj novi kupac može istu pogodnost ostvariti i drugim novim kupcima.

Nije li to prava bomba?!

Konverzija sa društvenih mreža na blog sa prijavom za newsletter

Napišete blog u kojem opišete ograničenu ponudu. Ponuda je ograničena vremenski i traje npr. 3 dana ili do popunjavanja prvih 30 kupaca. U tom blogu istaknete obrazac za upis u newsletter u zaglavnoj traci na vrhu web stranice.

Na društvenim mrežama objavite objavu koja privlači pažnju za taj blog

Kada kupac dođe sa mreže na blog i tada mu se automatski pojavi pop-up i nudi mu kupon od 15 % koji može iskoristiti za svoju sljedeću kupovinu prijavom u newsletter.

Samo mora upisati email i kliknuti pošalji mi kupon.

To je vrlo dobar „put konverzije“ a on bukvalno znači: to su koraci kojima vodite kupca do mjesta na webu gdje želite da kupac nešto napravi.

Zaključak

VIP tretman je najbolji jer pritom ne dajete nikakve posebne popuste osim onih koje ionako dajete a VIP tretman je taj da nitko ne može kupovati osim VIP kupaca prvih 7 dana nakon ćega mogu i svi ostali.

Pritom proizvodi mogu biti vidljivi svima tih 7 dana i tada može pisati: “Dostupno je samo VIP kupcima još 4 dana. Navratite ponovno. „Prijavite se za newsletter i javiti ćemo vam kada ponuda bude dostupna za vas“.

Druga opcija je da proizvodi budu vidljivi samo korisnicima koji imaju VIP tretman za vrijeme trajanja tih 7 dana VIP tretmana. Nakon proteka tih 7 dana ponuda automatski postaje vidljiva svima.

U čemu je tu stvarna snaga?

Na taj način posebno privlačimo pažnju upravo zainteresiranim kupcima na svaki event koji pokrećemo u prodaji. Isto tako suzili smo vrijeme za kupovinu na 7 dana. „Nakon tih 7 dana ponuda će postati dostupna svima zato si povećajte šanse da vaša veličina čeka upravo Vas!“

Tu sigurno primjećujete da možete „piliti“ po tome u nedogled na vama je da odredite mjeru. U svakom slučaju rezultat će biti vidljiv.

Ponuda vama, našim klijentima, za postavljanje sustava marketinga newsletterom u vaš webshop uključuje:

  • konfiguraciju sustava,
  • brendiranje i dizajn svih email poruka koje će kolati između Mailchimpa i kupca.
  • Za svaku metodu napisati ćemo vam korake kako se upravlja sa njome.
  • Napisati ćemo copywriting za socijalne mreže
Podjelite:

Ovdje možete zatražiti od nas procjenu za suradnju na izgradnji Vaše savršene Wordpress web stranice:
Zatražite procjenu

Pravi cilj je da kupac kupi proizvod. Iako kupac još nije kupio mi ga zovemo kupcem jer je u postupku kupovine.

Pripremili ste svoju web stranicu za prodaju asortimana koji nudite. Sigurno ne želite da je kupac napusti i ode “praznih ruku”.